ونتی

آلوکازیا ونتی (Alocasia wentii)، یکی از انواع ساده آلوکازیا است که به دلیل زیبایی منحصربه‌فردی که دارد، به عنوان گیاه آپارتمانی زینتی شناخته شده است. این گیاه، در پس زمینه‌های جنگل‌های گرمسیری و مرطوب مشاهده می‌شود. اگر در منزل یا محیط کار این گیاه را دارید و به دنبال مراقبت بهتر آن هستید و یا قصد خرید و یا هدیه‌‌ی آن به دوستانتان را دارید، مطالعه‌ی این مقاله‌، می‌تواند نکات مهمی را در مورد مراقبت صحیح این گونه‌ی آلوکازیا در اختیار شما قرار دهد.

تاریخچه گیاه

برگ‌های سبز و براق گیاه (Alocasia wentii)، به شکل پهن و مشابه دیگر گیاهان خانواده‌ی آلوکازیا است. آلوکازیا ونتی، بافتی نامنظم دارد و بخش زیرین آن به رنگ بنفش است. منشا این گیاه، جزیره‌ی گینه نو است. تقریباً 80 گونه در جنس آلوکازیا وجود دارد ولی تنها یک گونه‌ی آن از نوع ونتی است. اسامی رایج این نوع آلوکازیا عبارتند از: «چتر بنفش»، «سپر گینه نو» و «گوش فیل سخت». تصور می‌شود که این گیاه،  ترکیبی بین آلوکازیا اوردورا و آلوکازیا گاگنا باشد.

ماکزیمم رشد و میانگین اندازه

گیاه آلوکازیا ونتی، در شرایط مناسب به سرعت و تا حدود سه فوت ارتفاع و عرض رشد می‌کند. طول برگ‌های پهن آن می‌تواند به بیش از یک فوت برسد. گیاهی گرما دوست که می‌تواند همیشه سبز باقی بماند.

ونتی گلدان 6
ونتی

شرایط نگهداری

فروش آلوکازیا ونتی، همانند بسیاری دیگر از گیاهان زینتی، برای رشد نیازمند پارامترهای بهینه‌ی خاصی است. در ادامه، به مهم‌ترین شرایط رشد این گیاه می‌پردازیم:

آبیاری

گیاه آلوکازیا ونتی، نیاز به شرایط نسبتاً مرطوب دارد و خشک شدن سطح خاک، لازمه‌ی آبیاری آن است. در صورت آبیاری بیش از حد، ریشه مستعد پوسیدگی خواهد شد. از طرفی، تحمل خاک خشک برای گیاه امکان‌پذیر نیست. باید از آبیاری نزدیک ساقه‌ گوشتی گیاه که به خصوص در برابر پوسیدگی ساقه آسیب‌پذیر است، اجتناب شود.

نور

آلوکازیا ونتی برای رشد نیاز به نور روشن و غیرمستقیم دارد و اگر در معرض پرتوهای خیلی شدید آفتاب قرار گیرد، به سرعت می‌سوزد. امکان سازگاری گیاه با نور کمتر از حد ایده‌آل وجود دارد؛ اما اگر نور خیلی کم باشد، گیاه کشیده می‌شود و حالت دوکی پیدا می‌کند. حدود 30 تا 60 سانت فاصله از پنجره‌ی آفتابی، مکانی عالی برای رشد گیاه است. امکان تحمل آفتاب مستقیم و ملایم در اوایل صبح یا اواخر بعدازظهر و رشد در معرض نور مصنوعی نیز برای گیاه وجود دارد.

دما

دمای حدود 13 تا 30 درجه سانتیگراد، مناسب تحمل گیاه آلوکازیا ونتی است. شرایط خنک‌تر باعث خواب گیاه و دمای بالاتر از 35 درجه سانتی‌گراد موجب آسیب به آن می‌شود. بهتر است در فصول بهار و تابستان، گلدان در فضای باز پرورش داده شود و قبل از کاهش محسوس دما، به محیط مناسبی انتقال داده شود.

کوددهی

نیاز به کوددهی زیاد، از ویژگی‌های آلوکازیا ونتی است. در طول فصل رشد، به طور ماهیانه نیاز به تغذیه با کود دارد. کود متعادلی که تا 50% رقیق شده برای کوددهی مناسب است. البته، باید از کوددهی در زمستان خودداری شود و اطمینان حاصل شود که گیاه از حمایت تغذیه‌ای مناسب برخوردار است. البته زیاده‌روی در کوددهی نیز به گیاه آسیب می‌رساند.

خاک

خاک مرطوب و با زهکشی مناسب شامل: پرلیت، زغال چوب، تراشه‌های پوست و به طورکلی خاک آروئید با کیفیت که از هوادهی عالی پشتیبانی کند و در عین حال مقدار کمی آب را در خود نگه دارد، مناسب آلوکازیا ونتی است. با وجودی که هر دو پارامتر خاک و آبیاری بسیار مهم هستند؛ اما ترکیب قسمت‌های مساوی از مخلوط خاک کاکتوس و خاک استاندارد گیاهان آپارتمانی، مطلوب گیاه است. در واقع، مواد آلی، راه خوبی برای ایجاد قوام مناسب و افزایش باروری محسوب می‌شوند.

تعویض گلدان

فصل بهار، بهترین زمان برای تعویض گلدان آلوکازیا ونتی و زمان رشد لازم برای بهبودی است. باید از به هم ریختن بیش از حد ریشه‌ها هنگام تعویض گلدان خودداری شود؛ زیرا در عمل، پروسه‌ی تعویض گلدان، روشی تهاجمی است. به طور معمول حداقل 6-4 هفته طول می‌کشد تا گیاه پس از تعویض گلدان، مجدد بهبود یابد. همانند اکثر آلوکازیاها، ونتی‌ها دوست دارند در ظرفی محکم رشد کنند. این گیاه، می‌تواند در گلدان کوچک، کاملاً رشد کند و همچنان سرحال باشد. زمانی که گیاه در خواب است، باید از تعویض گلدان خودداری شود و هر بار برای تعویض گلدان، اندازه‌ی آن نباید بیش از یک تا دو اینچ افزایش یابد. گلدان بیش از حد بزرگ، موجب کُند شدن رشد ریشه‌ی گیاه و عدم صحیح آبیاری و در نهایت پوسیدگی ریشه می‌شود.

رطوبت

رطوبت بالای 60% برای مراقبت مناسب از آلوکازیا ونتی مهم است؛ اما ممکن است در برخی شرایط، گیاه، رطوبت 40٪ را نیز تحمل کند. نوک‌های قهوه‌ای رنگ برگ‌ها می‌تواند به عنوان علائم هشدار‌دهنده‌ رطوبت پایین گیاه باشد. البته، این نوع آلوکازیا، یکی از گونه‌های تحمل‌پذیر در برابر رطوبت است. اما، کسانی که در آب و هوای خشک زندگی می‌کنند، برای مراقبت از آن با چالش مواجه هستند.

ونتی گلدان 6
ونتی

تمیز کردن برگ‌ها

برای تمیز کردن برگ‌ها می‌توان از پارچه‌ی نرم و مرطوب استفاده کرد. این کار در فتوسنتز بهتر گیاه موثر است و موجبات زیبایی ظاهری گیاه و محیط را فراهم می‌کند.

روش‌های تکثیر

روش اصلی تکثیر آلوکازیا ونتی تقسیم است و از قلمه‌ها رشد نمی‌کند. آلوکازیا ونتی از ریزومی که افست و بنه جدید تولید می‌نماید، رشد می‌کند. در این صورت، امکان جدا کردن آن از گیاه با تعویض گلدان وجود دارد. همچنین می‌توان ریزوم را به بخش‌هایی برای جوانه زدن تقسیم کرد؛ اما این به معنای از بین بردن گیاه مادر است. به لحاظ تکنیکی، می‌توان این گیاه را از بذر پرورش داد. بهترین زمان برای تقسیم و تعویض گلدان فصل بهار است. برای این کار، حدود 24 ساعت قبل از تعویض گلدان، باید گیاه به طور کامل آبیاری ‌شود تا ریشه‌ها به خوبی هیدراته و در برابر آسیب انعطاف‌پذیرتر گردند. سپس، گیاه مادر از گلدان خارج و خاک اطراف آن به آرامی جدا می‌شود و توده‌های کوچک، بنه‌ها و یا آفست‌ها که ریشه‌های ریزی دارند، با استفاده از چاقویی که با ایزوپروپیل الکل استریل شده است، جدا و در خاک کاشته می‌شوند.

بیماری‌ها و درمان

کنه‌های عنکبوتی و تریپس، شایع‌ترین آفات قارچی آلوکازیا ونتی هستند و سایر آفات معمولاً کمتر رایج هستند. بیماری‌های قارچی، برگ و پوسیدگی ریشه در شرایط گرم و مرطوب را تشدید می‌بخشند و اغلب به دلیل رطوبت زیاد و به صورت تغییر رنگ و ایجاد لکه‌ در برگ‌ها مشاهده می‌شوند. از این رو  بهتر است در هنگام آبیاری گیاه به دقت بررسی شود. آفات مذکور،  می‌توانند زیر برگ‌ها و در مفاصل و شکاف‌ها پنهان شوند. کنه‌های عنکبوتی بسیار ریز هستند و استفاده از ذره‌بین می‌تواند کمک‌کننده باشد.

زرد شدن برگ‌ها

شایع‌ترین دلیل زرد شدن برگ‌های آلوکازیا ونتی، خاک بیش از حد مرطوب است. آبیاری بیش از حد گیاه،  بسیار خطرناک است. برگ‌های زرد موجبات پوسیدگی ریشه را فراهم می‌کند. با بررسی سیستم ریشه، امکان از بین بردن پوسیدگی ریشه وجود دارد. ریشه‌های سالم، رنگ پریده، سفت و بوی خاک می‌دهند. اگر مشکل از رطوبت خاک نباشد، باید سایر علل از جمله کم آبی، دمای شدید و نور بسیار شدید بررسی ‌شوند. همچنین، زردی می‌تواند مربوط به پاسخ به استرس، آفات، بیماری، کمبود مواد مغذی و نیاز به تعویض گلدان باشد.

قهوه‌ای شدن برگ‌ها

شایع‌ترین دلیل قهوه‌ای شدن برگ آلوکازیا ونتی در ناحیه‌ی لبه‌ها و نوک برگ، مربوط به رطوبت کم گیاه است. همچنین نور زیاد، بیماری، آفات، کوددهی بیش از حد یا ترکیبی از عوامل استرس‌زای گیاهی می‌تواند در این موضوع تاثیر داشته باشند.

سمیت

گونه‌ی آلوکازیا برای انسان، سگ، گربه و اسب سمی است. این گیاه حاوی اسید اگزالیک است که کریستال‌های اگزالات کلسیم را به شدت تحریک می‌کند. همچنین شیره‌ی‌ آلوکازیا ونتی می‌تواند باعث درماتیت شود. بنابراین هنگام دست زدن به گیاه بهتر است از دستکش استفاده شود. در صورت بلع، علائم با احساس سوزش دهان شروع می‌شود که می‌تواند منجر به استفراغ، ترشح آب دهان و مشکلات در بلع شود. در موارد نادر،  اگر بافتِ متورم، موجب مسدود شدن تمام راه‌های هوایی در فرد شود، ممکن است به مرگ منتهی گردد.

گُل‌دهی

آلوکازیا ونتی، اسپات‌های کم‌رنگی تولید می‌کند که فقط چند روز دوام می‌آورند و گل آذین نامیده می‌شود. برای حفظ انرژی گیاه، معمولاً گُل‌ها را در حالی که شروع به محو شدن می‌نمایند، قطع می‌کنند.

هرس

دلیل اصلی هرس گیاه آلوکازیا ونتی، معمولاً جدا کردن برگ‌هایی است که به شدت آسیب ‌دیده‌اند. هنگام هرس باید مراقب بود تا به برگ‌های جدیدی که از ساقه بیرون می‌آیند آسیبی وارد نشود. برگ‌ها از پایه‌ی ساقه جدا می‌شوند. هر برگ آلوکازیا، برگ بعدی را تولید می‌کند. هنگام هرس کردن باید حتماً از تیغه‌های استریل شده برای کاهش احتمال ابتلا به بیماری استفاده شود.

افزایش رطوبت گیاه

برای افزایش رطوبت گیاه، به ویژه در مکان‌های سرپوشیده، راهکارهای زیر مفید است:

  • استفاده از سینی‌های آب و پُر از سنگریزه در زیر ظرف گیاه یا نزدیک آن
  • قرار دادن گیاه در منطقه‌ای با رطوبت بالا مانند حمام، اتاق لباس‌شویی یا آشپزخانه.
  • استفاده از دستگاه‌های مرطوب‌کننده‌ی محیط.

خرید

برای خرید گیاه فیلودندرون آلوکازیا ونتی، می‌توان از سایت «ایران سبز» اقدام کرد. این سایت بستری مناسب را برای معرفی، عرضه و تامین کالاهای کشاورزی مختلف برای متقاضیان فراهم نموده است تا با آگاهی و اطمینان خاطر،  این گیاه آپارتمانی خریداری شود.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *