لاترباچیانا
مقدمه
اگر به دنبال یک گیاه آپارتمانی با برگهای زیبا و بزرگ و همچنین ساقههای محکم هستید، شما را با آلوکازیا لاترباچیانا آشنا میکنیم. به طور کل نگهداری این گیاه آسان است، امّا هر گیاهی نیازهای خاص خود را دارد که برای افزایش طول عمر، بهتر است به این نیازها رسیدگی کنید.
معرفی آلوکازیا لاترباچیانا
گیاه آپارتمانی آلوکازیا لاترباچیانا (Alocasia Lauterbachiana) برگهای کشیده و بزرگ با رنگهای منحصر به فرد دارد. به دلیل لبههای مواج برگهایش گاهی نیز با نام «گوش فیل» شناخته میشود. از دیگر نامهای رایج آن میتوان به «شمشیر بنفش»، «شمشیر نقره ای» یا «شمشیر باروک» اشاره کرد. از گونه گیاهان گلدار است که در مناطق شمال گینه نو و مجمع الجزایر بیسمارک به صورت بومی رشد میکند. ارتفاع برگهایش به 1.5 متر میرسد و به عنوان یک گیاه آپارتمانی میتوان از زیبایی آن بهره برد.
رویه برگهای این گیاه استوایی به رنگ سبز و بخش زیرین برگها به رنگ بنفش تیره است. آلوکازیا لاترباچیانا از خانواده Araceae است و در تیره آن بیش از 70 رقم وجود دارد. پراکندگی این گیاه در سراسر پاپوآ گینه نو اندونزی و جزایر مجاور بریتانیای جدید و ایرلند جدید دیده میشود.
نگهداری از آلوکازیا لاترباچیانا
اگر بخواهیم به طور جامع و کلی در زمینه نگهداری این گیاه آپارتمانی صحبت کنیم، باید بگوییم که گیاه را با زهکشی مناسب در بستر شل و لومی نگهداری کنید. آبیاری باید به محض آنکه خاک خشک به نظر میرسد، انجام شود. Alocasia Lauterbachiana به نور غیر مستقیم خورشید با دمای نسبتا گرم نیاز دارد، باید بتوانید آن حالت استوایی را برایش فراهم کنید تا به بهترین شکل ممکن رشد کند.
آبیاری
هنگام آبیاری، از آبی که دمایی معادل دمای اتاق را دارد استفاده نمایید. مطمئن شوید که مقداری ثابت و منظم به گیاه میرسانید تا خاک مرطوب بماند.
مراقب باشید که خاک بیش از حد از آب پر نشود. این مسئله میتواند ریشههای گیاه را در برابر پوسیدگی، آسیبپذیرتر کند. در عین حال، اجازه ندهید که خاک خشک شود. گلدان و خاکی که استفاده میکنید باید زهکشی خوبی داشته باشد تا ریشههای آلوکازیا لاترباچیانا خیس نماند. در ماههای سرد بهتر است مقدار و دفعات آبیاری را کاهش دهید.
با این روش میزان رطوبت خاک را اندازه گیری کنید:
انگشت خود را تا جایی در خاک فرو ببرید که بند اول یا دوم انگشت شما روی سطح خاک باشد. اگر خاک رطوبت کافی داشته باشد به انگشت شما میچسبد. با این حال پیشنهاد میکنیم اگر خاک سطحی کاملا خشک است، گیاه خود را آبیاری کنید.
نور
گیاه آپارتمانی آلوکازیا لاترباچیانا در نور روشن و غیرمستقیم رشد میکند. روشنترین نقطه اتاق یا خانه را پیدا کرده و آن را در آنجا قرار دهید. برگهای آلوکازیا لاترباچیانا بسیار ظریف هستند، پس نباید برای مدت زمان طولانی تحت نور مستقیم خورشید قرار گیرند.
فضای روشن و نور غیر مستقیم را برای گیاه خود تامین کنید تا برگهای درخشانتر و سالم تری داشته باشید. اگر نور کافی دریافت نکند، رشد گیاه متوقف خواهد شد. شما باید بین نور غیرمستقیم و چند ساعت آفتاب مستقیم، تعادل ایجاد کنید تا گیاه شما به بهترین شکل رشد کند. اگر لکههای قهوهای روی برگها ظاهر شود، به این معنا است که گیاه به نور بیشتری نیاز دارد. این لکهها نشان دهنده استرس گیاه هستند و با دریافت نور بیشتر، آلوکازیا لاترباچیانا دوباره خوب خواهد شد.
دما
این گیاه آپارتمانی در دمای بین 18 تا 23 درجه سلسیوس سرحال و با نشاط است. آلوکازیا لاترباچیانا سرما را تحمل نمیکند؛ پس از قرار دادن آن نزدیک کولر خودداری کنید. زمانی که دمای محیط به زیر 15 درجه افت کرده باشد، تنش گیاه آغاز میشود و برگها شروع به ریزش میکنند. پس همیشه، به خصوص در فصل زمستان، گیاه خود را گرم نگه دارید.
کوددهی
در ابتدا به خاک اشارهای داشته باشیم که باید به چه صورت باشد و استفاده گردد. نوع خاک با زهکشی خوب از نیازهای اولیه این گیاه آپارتمانی خواهد بود. نیازی نیست خاک خیلی سنگین یا سبک باشد، نکته مهم آن است که بتواند رطوبت را حفظ کرده و در عین حال باعث خیس ماندن ریشه نشود. مخلوطی از خاکهای شنی یا لومی مناسب خواهد بود. استفاده نمودن از پرلیت، پیت ماس، ماسه درشت و پوست نارگیل به حفظ رطوبت خاک کمک خواهد نمود. سطح pH خاک باید در حدود 5.5 تا 6 باشد تا گیاه بتواند به خوبی رشد کند.
بهترین زمان کود دهی فصل بهار و تابستان است. از یک کود همه منظوره برای تقویت گیاه خود استفاده نمایید. شرایط گرم و روشن باعث افزایش رشد آلوکازیا لاترباچیانا میشود. بنابراین، مواد مغذی را به وسیله کود گیاهی همه منظوره به گیاه خود برسانید تا با قدرت بیشتری رشد کند. بهتر است گیاه خود را هر دو هفته یک بار در فصلهای گفته شده، کود دهید. یا میتوانید به ازای هر چهار بار آبیاری، یک بار کوددهی را انجام دهید. به خاطر داشته باشید که کوددهی را در فصول سرد کاهش داده و هر شش ماه تا یک سال کوددهی را انجام دهید.
اگر از محصولاتی استفاده میکنید که نشان «Ready to use» دارند و از پیش آماده هستند، حتما قبل از استفاده، گیاه خود را آبیاری کنید. برای ساختن نوع ضعیفتر کود، آن را تا نیمه رقیق کنید. این کار گیاه شما را از سوختگی ریشه بر اثر مواد شیمیایی محافظت خواهد کرد.
تعویض گلدان
این کار باید با حوصله و دقت بسیار انجام شود. اگر ریشههای گیاه از زیر گلدان خارج شده باشد باید با دقت آنها را به داخل فشار دهید و از بالا گیاه را بیرون بکشید. سعی کنید بخشهای قدیمی و برگهای فرسوده را جدا کنید. گلدان جدید را آماده کرده و زهکشی خوبی را برای گیاه فراهم نمایید. سپس، گیاه را درون گلدان جدید قرار دهید. دلایل مختلفی برای تعویض گلدان وجود دارد که رشد گیاه و کوچک بودن گلدان یکی از آنها است.
رطوبت مورد نیاز آلوکازیا لاترباچیانا
گیاه آپارتمانی آلوکازیا لاترباچیانا در شرایط مرطوب، سر حال و خوشحالتر است. هر از چند گاهی با اسپری برگها را مرطوب کنید. با این حال، مراقب باشید که برگها برای مدت طولانی خیس نمانند. رطوبت 70 درصد برای رشد مناسب خواهد بود. میتوانید آن را در حمام نگهداری کرده یا در فضایی که حوض یا آب فراوان وجود دارد، قرار دهید. آلوکازیا لاترباچیانا نمیتواند رطوبت کمتر از 45 درصد را تحمل کند.
تمیز کردن برگها
گیاه آلوکازیا لاترباچیانا برای انجام فتوسنتز باید برگهای تمیزی داشته باشد. بهتر است از سرآبپاش استفاده کرده و برگها را از غبار پاک کنید. همچنین، میتوان از یک پارچه نرم مرطوب برای پاک کردن برگها استفاده نمود. یادتان باشد هر از چند گاهی گلدان را بچرخانید. این کار باعث میشود تا تمامی بخشهای گیاه دسترسی کافی به نور خورشید داشته باشند و رشدی یکسان را تجربه نمایند.
روشهای تکثیر
متداولترین روش تکثیر آلوکازیا لاترباچیانا از طریق شاخهها است. میتوان از طریق بذر نیز این کار را انجام داد امّا مدت زمان زیادی طول خواهد کشید تا به رشد کامل برسد.
میتوان شاخههایی که ریشهای مناسب دارند را از گیاه مادر جدا نمود. دقت کنید که هنگام انجام این کار تجهیزات شما استریل باشد تا از گسترش یا ایجاد بیماری در گیاه جلوگیری گردد.
برای تکثیر ابتدا خاک اطراف گیاه بالغ را نرم کنید. آن را با احتیاط از گلدان خارج نمایید و خاک اضافی را به آرامی تکان دهید تا ریشهها در معرض دید قرار گیرند. زمانی که ریشهها را مشاهده کردید، از یک تیغه یا چاقوی استریل برای بریدن حدود یک سوم از بخش اصلی استفاده نمایید. سپس، بخشهای جدا شده را در گلدانهای جداگانه قرار دهید. پس از آنکه به خوبی با خاک زهکشی و کود، گیاهان جدید را پوشاندید، هر کدام را آبیاری کنید. در نهایت گیاه مادر را دوباره بکارید.
بیماریها و درمان
گیاه آلوکازیا لاترباچیانا مستعد پوسیدگی ریشه بوده و دلیل اصلی آن آبیاری بیش از حد است. ظهور لکههای سیاه و حلقههای زرد روی برگها نشان از این وضعیت دارد. ریشه گیاه شما در این حالت به گردش هوا نیاز دارد، بنابراین آبیاری را کاهش دهید. گیاه را از خاک خیس جدا نموده و پس از پاک کردن و شستش ریشه از خاک قدیمی، بخشهای آسیب دیده را با قیچی استریل جدا نموده و گیاه را در خاکی تازه قرار دهید.
از دیگر مشکلات رایج آلوکازیا لاترباچیانا آفاتی مانند شتهها، کنههای عنکبوتی و شپشکهای آرد آلود است. در این حالت با اسپری روغن، گیاه خود را چرب کرده یا روی آن الکل اسپری کنید.
پیچ خوردن برگها به دلیل عدم مراقبت و توجه کافی ایجاد میشود. گیاه در این حالت نور کافی دریافت نکرده، آبیاری بیش از حد داشته یا رطوبت ناکافی دریافت نموده است. تغذیه بیش از حد گیاه با کود نیز میتواند عامل آن باشد. برای رفع این مشکل، گیاه را در محیطی با نور کافی غیر مستقیم قرار دهید و رطوبت محیط را بالا ببرید.
بهتر است این گیاه را از دسترس بچهها و حیوانات دور نگه دارید. آلوکازیا لاترباچیانا حاوی ماده شیمیایی به نام کریستال اگزالات است که در صورت بلعیده شدن، سمی خواهد بود. در صورتی که کودک به صورت تصادفی برگهای گیاه را جویده باشد، باید سریعا به نزدیکترین بیمارستان مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید