آمازونیکا

 

آمازونیکا

اگر به دنبال گیاه آپارتمانی درختچه‌ای از نوع همیشه سبز هستید که هم در فضای منزل و هم در فضای باز قابلیت رشد داشته باشد، گیاه کمیاب آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست با شاخ و برگ زیبا، گزینه مناسبی است. مراقبت از این گیاه، نه تنها آسان، بلکه سرگرم‌کننده است! برای آشنایی بیشتر با این گیاه زینتی آپارتمانی و نحوه مراقبت از آن، پیشنهاد می‌کنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

 

تاریخچه گیاه

آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست، از طبقه آلوکازیا، گونه آمازونیکا و جزو گیاهان بومی جنگل‌های بارانی استوایی است که در امتداد جویبارها یا مکان‌های باتلاقی هند، آسیای جنوب شرقی و جنوب چین از جزایر جنوبی اقیانوس آرام (به ویژه فیلیپین، جزایر کارولین و اندونزی) تا شرق استرالیا وجود دارد. این گیاه، سرعت رشد بالایی دارد. شاخه‌ها و برگ‌های جدید آن به صورت قائم رشد می‌کنند و برگ‌های سبز رنگ و پیکانی شکل آن با رگه‌های سبز-نقره‌ای روشن، برجسته شده‌اند. گیاهی بسیار جذاب با ساقه‌های متضاد و رنگ صورتی روشن و سبز مایل به قهوه‌ای که شگفت‌انگیز به نظر می‌رسد و به صورت انبوه در فضای باز و در محیط گرمسیری کاشته می‌شود و در میان سرخس‌ها و سایر گیاهان سایه دوست به خوبی رشد می‌کند.

ماکزیمم رشد و میانگین اندازه

ارتفاع گیاه آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست، حدود 30 سانتی‌متر است و به صورت عرضی تا 20 سانتی‌متر رشد می‌کند. اما، قد گیاه بالغ می‌تواند به 24 تا 48 اینچ هم برسد. اگر شرایط نگهداری گیاه مناسب باشد، امکان افزایش رشد گیاه به خوبی فراهم می‌شود و می‌تواند هر هفته یک برگ جدید تولید کند و اندازه آن در عرض چند روز دو برابر شود. بزرگی اندازه برگ‌ها می‌تواند بین 7 تا 35 سانت‌متر باشد.

شرایط نگهداری

از مهم‌ترین شرایط لازم برای رشد این گیاه آپارتمانی، نور، خاک، میزان آبیاری، کوددهی، دما و میزان رطوبت است که در ادامه به این موارد می‌پردازیم.

آبیاری

خاک اطراف گیاه آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست، نباید کاملاً خشک و یا اشباع از آب شود. خاک باید اسفنجی و کاملاً ساییده شده باشد. در طول دوره رشد گیاه، یعنی فصول بهار و تابستان، 2 تا 3 بار آبیاری در هفته، خاک را به طور یکنواخت مرطوب نگه می‌دارد. در طول فصل زمستان که رشد گیاه کُند می‌شود، میزان آبیاری می‌تواند به یک بار در هفته یا کمتر کاهش یابد. اگر گیاه کم آبیاری شود، برگ‌های گیاه، شروع به ریزش می‌کند و اگر بیش از حد آبیاری شود، ساقه آویزان و لزج به نظر می‌رسد. البته، میزان آبیاری گیاه به آب و هوا و همچنین رطوبت و درجه حرارت بستگی دارد.

نور

آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست، به نور روشن اما غیرمستقیم نیاز دارد. آفتاب شدید، شاخ و برگ گیاه را می‌سوزاند. نور غیرمستقیم یا متوسط خانه، مانند پنجره‌ای که رو به شرق یا غرب است، مناسب این گیاه است. در طول ماه‌های زمستان، زمانی که سطح نور کمتر است، می‌توان از لامپ برای افزایش سطح نور اتاق استفاده کرد. در خارج از خانه، مکان سایه، نیمه سایه تا تار موردنیاز گیاه است. همچنین، فضای نزدیک به پنجره ایده‌آل است.

دما

آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست، زمانی بهتر رشد می‌کند که دمای داخل خانه بین 60 تا 85 درجه فارنهایت و رطوبت هوا بالا باشد. مه‌پاشی روزانه، علاوه بر فراهم کردن مقدار آب در اطراف گیاه، سطح رطوبت مناسبی را فراهم می‌کند. دمای زیر 60 درجه فارنهایت برای این گیاه بسیار پایین است و مراقبت از آن در فصول گرم مانند تابستان بسیار آسان‌تر است. با نزدیک شدن به فصل زمستان، باید از گیاه بیشتر محافظت شود؛ زیرا به راحتی تحت تأثیر دمای پایین قرار می‌گیرد؛ بنابراین، از قرار دادن آن نزدیک پنجره باید خودداری شود.

کوددهی

آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست، هر 3 تا 4 هفته یک بار، نیاز به کوددهی دارد. فرمول محلول در آب با نسبت متعادل نیتروژن-فسفر-پتاسیم یعنی 10-10-10 برای این گیاه آپارتمانی عالی است و به تشکیل ریشه و رشد شاخ و برگ کمک می‌کند. با بزرگ‌تر شدن گیاه، نیاز غذایی آن نیز افزایش می‌یابد. ظاهراً کودهای مایع برای این گیاه بهتر از کودهای گرانولی یا کمپوست آلی است. کود مایع را در طول فصل رشد و بین اوایل بهار تا اواخر تابستان به گیاه اضافه می‌کنند. در فصل زمستان نباید به هیچ عنوان کود اضافه کرد زیرا نیاز گیاه به آن کمتر است.

خاک

مخلوط کمپوست گیاهان آپارتمانی با زهکشی خوب، تغذیه ماهیانه مناسبی در فصول بهار و تابستان برای گیاه آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست است. همچنین، برای افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود زهکشی، پوست ارکیده ریزشده مناسب است. استفاده از خاک‌های نگهدارنده رطوبت، می‌تواند مقداری رطوبت را حفظ کند و احتمال شستشوی مواد مغذی در خاک را کاهش ‌دهد. مخلوطی از یک سوم قسمت کمپوست، یک سوم پیت ماس ​​و یک سوم دیگر پرلیت (با خاصیت هوادهی و زهکشی)  ​​علاوه بر غنی‌سازی خاک در حفظ رطوبت نیز موثر است.

تعویض گلدان

یک بار در سال و در اواخر زمستان، تعویض گلدان مناسب است. خاک گلدان جدید در گلدانی کمی بزرگ‌تر باعث رشد آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست می‌شود. گلدان سفالی برای رشد گیاه مناسب است. باید مطمئن بود گلدانی که انتخاب می‌شود مناسب رشد شاخ و برگ و هم رشد ریشه‌ها است. چون، همانطور که شاخ و برگ گیاه رشد می‌کند، ریشه‌ها نیز رشد می‌کنند. همچنین، گلدان انتخابی باید دارای یک یا چند سوراخ زهکشی باشد تا به محافظت از گیاه در برابر پوسیدگی ریشه و عفونت‌های احتمالی قارچی که ناشی از خاک خیس است،  کمک ‌کند. قبل از قرار دادن گیاه، باید مقداری خاک به گلدان جدید اضافه شود تا با سازگاری گیاه با محیط جدید، به ریشه‌ها اجازه داده شود تا به سمت پایین رشد کنند. با اضافه کردن خاک بیشتر به گلدان، گلدان باید تکان داده شود تا حفره‌های هوا پُر شود.

رطوبت

باید اطمینان حاصل شود که گیاه آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست تمام رطوبت لازم برای رشد را دارد. در حالت ایده‌آل، سطح رطوبت باید بالای 60 درصد نگه داشته شود. اگر سطح رطوبت اطراف گیاه کمتر از 60 درصد باشد، بهتر است گیاه مه‌پاشی شود یا از دستگاه مرطوب‌کننده برای تنظیم سطوح رطوبت در مجاورت گیاه استفاده شود.

تمیز کردن برگ‌ها

از آنجایی که برگ‌ها بسیار بزرگ هستند، گرد و غبار زیادی روی آن‌ها می‌نشیند و باعث می‌شود اینطور به نظر برسد که سال‌ها از گیاه مراقبت نشده است. برگ‌ها را می‌توان با آب و سپس به آرامی با پارچه پاک کرد. مه‌پاش کردن برگ‌های این گیاه آپارتمانی نه تنها رطوبت مناسب و ظاهر براق برگ‌ها را حفظ می‌کند، بلکه به پاک کردن گرد و غباری که روی برگ‌ها جمع می‌شود نیز کمک می‌نماید.

روش‌های تکثیر

برخلاف اکثر گیاهان آپارتمانی، تکثیر آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست تجربه‌ای منحصر به فرد است. زیرا این گیاه را نمی‌توان با قلمه زدن تکثیر کرد. بهتر است تکثیر گیاه در تابستان انجام شود. برای تکثیر، گیاه را به آرامی از ریشه جدا و خاک را تکان می‌دهند و ریشه‌ها را روی گلوله ریشه چنگک می‌زنند تا توده‌های جداگانه نمایان شوند. بسته به اینکه چند گیاه نیاز است، کلوخه‌ها را جدا کرده و هرکدام را در گلدانی جداگانه با خاک گلدان مغذی قرار می‌دهند. پس از عمل پیوند، گلدان را تکان می‌دهند تا از شر هر گونه حفره هوا خلاص شود. گیاهان تازه کاشته شده باید کاملاً آبیاری شوند و از نور مستقیم خورشید دور نگه داشته شوند.

بیماری‌ها و درمان

آرزوی هر کسی که از گیاهی مراقب می‌کند این است که گیاه عاری از آفات و بیماری‌ها باشد. برای تحقق بخشیدن به این رویا، خوب است در خصوص مشکلات رایجی که در مورد گیاه آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست انتظار می‌رود، بیشتر بدانیم.

بیماری‌های شایع

معمولاً آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست تحت تأثیر لکه برگی، پوسیدگی ریزوم و پوسیدگی ساقه قرار می‌گیرد. همه این بیماری‌ها می‌توانند از زیبایی گیاه بکاهند و یا آن را به طور کامل از بین ببرند. اکثر بیماری‌ها به دلیل الگوهای آبیاری نامناسب است. برای شناسایی پوسیدگی ریزوم، برگ‌های گیاه را جهت بررسی لکه‌های قهوه‌ای یا سیاه که با حلقه‌های زرد احاطه شده‌اند، بررسی می‌کنند. لکه برگی معمولاً با لکه‌های سفید یا تغییر رنگ روی برگ‌ها مشخص می‌شود که معمولاً با حلقه‌های سیاه احاطه شده است. پوسیدگی ساقه به راحتی با پژمرده شدن یا قهوه‌ای شدن برگ‌ها مشخص می‌شود. این علائم معمولاً در نتیجه پوسیدگی قهوه‌ای رنگ درونی ساقه است. برای جلوگیری از بیماری‌های ناشی از آبیاری نامناسب، دفعات آبیاری باید بررسی شود. آبیاری باید مستقیماً روی خاک انجام شود، نه روی برگ‌ها. چون، این کار ممکن است به گیاه آسیب بزند و موجب بروز بیماری و آفات در گیاه شود.

آفات رایج

شته‌ها، فلس‌ها، شپشک‌های آردآلود و کنه‌های عنکبوتی از آفات رایج آلوکازیا آمازونیکا ایوری کوست هستند. بهترین راه برای مدیریت عفونت آفات، پیشگیری است. باید به طور منظم گیاهان از نظر وجود آفات بررسی شوند تا در صورت بروز، با آن‌ها مقابله شود. در صورتی که گیاه آلوده به آفتی شده باشد، می‌توان آن‌ها را با پنبه آغشته به الکل ایزوپروپیل 70 درصد درمان کرد. همچنین، استفاده از روغن چریش، حشره‌کش موثری در برابر طیف وسیعی از آفات گیاهان آپارتمانی است. پس از هر چند هفته، بهتر است گیاه با آب گرم و صابون اسپری شود تا از هجوم آفات و گرد و غبار در امان بماند. برای این کار، یک قاشق غذاخوری صابون ظرفشویی ملایم با یک فنجان از هر نوع روغن مخلوط می‌شود و بر روی گیاه اسپری می‌گردد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *