gageana

گاگنا جاینت

 

گاگنا جاینت

گاگنا جاینت یکی از گیاهان آپارتمانی زیبا، نایاب و گرانقیمت زینتی که در منزل و به ویژه در فضای باز قابلیت رشد دارد. در این مقاله، قصد داریم به طور مفصل به معرفی این گیاه آپارتمانی، تاریخچه، میزان رشد، شرایط نگهداری، نحوه‌ تمیز کردن گیاه و نحوه‌ تکثیر آن بپردازیم و در نهایت با بیماری‌ها و آفات احتمالی و شیوه‌ درمان آن آشنا شویم.

تاریخچه گیاه

آلوکازیا گاگناجاینت تعلق به طبیعت جنگل‌های بارانی آسیا و شرق استرالیا دارد و بومی آسیای جنوب شرقی و میانمار است. به دلیل داشتن برگ‌های بزرگ و بیضی شکل به گیاه گوش فیل نیز معروف است. برگ‌های این گیاه آپارتمانی به شکل قلب هستند که با لبه‌ موج‌دار و کمی فرورفته و رنگ سبز روشن قابل توجه است. گاگنا جاینت زیبا از گیاهان گلدار خانواده Araceae و بومی تپه‌های کاچین میانمار است. این گیاه آپارتمانی و زینتی، به دلیل بزرگ بودن، در فضای باز و در مناطق گرمسیری یا تقریباً بدون یخبندان رشد می‌کند. اما، در مکان‌های سرپوشیده به اندازه‌ کافی رشد نمی‌کند و هنوز به فضای زیادی برای رشد و نمایش برگ‌های غول پیکر نیاز دارد.

ماکزیمم رشد و میانگین اندازه

طول برگ‌های آلوکازیا گاگنا جاینت غول آسا، پس از بالغ شدن، به حداکثر 0.8 متر می‌رسد و اگر در مکان سرپوشیده، نگهداری شود، ارتفاع متوسط ​​آن به 0.9 تا 1.2 متر می‌رسد. این گیاه آپارتمانی، رشد سریعی دارد و با ریختن شاخ و برگ‌های قدیمی، فضایی برای رشد برگ‌های جدید باز می‌کند.

شرایط نگهداری

قد و برگ آلوکازیا گاگنا جاینت، زمانی که در نور شدید و دمای گرم رشد می‌کنند به حداکثر پتانسیل خود می‌رسند. این گیاه، به طور مرتب نیاز به مواد مغذی و توجه به پارامترهایی از جمله میزان آبیاری، نور، دما، کوددهی و… دارد که در ادامه به مهم‌ترین این موارد می‌پردازیم.

آبیاری

گاگناجاینت زمانی نیاز به آبیاری دارد که دو تا سه اینچ بالای خاک آن خشک شود. این بدان معنی است که باید هر روز خاک آن بررسی شود. بعد از مدتی به طور تجربی زمان آبیاری دقیق بسته به نوع اقلیمی که گیاه در آن رشد می‌کند، مشخص می‌شود. به طور طبیعی در فصل تابستان، این گیاه سریع‌تر از فصول دیگر خشک می‌شود. بهتر است به جای شیر آب از آب مقطر، آب باران و یا آب تصفیه‌شده برای آبیاری استفاده شود. آبیاری باید فقط در سطح خاک و به آهستگی انجام شود تا آب از سوراخ‌های زهکشی خارج گردد. پس از آبیاری، آب ته گلدان باید تخلیه شود. در غیر این صورت ممکن است ریشه و پیاز گیاه در آب پوسیده شود. اگر گیاه برای مدت طولانی خشک شده باشد، آبیاری از پایین، درمان موثری است. برای این کار، کل گلدان آلوکازیا را باید به مدت 15 تا 20 دقیقه در سطل پر از آب قرار داد.

نور

برگ‌های بزرگ آلوکازیا گاگنا جاینت برای تهیه‌ غذا به نور آفتاب زیادی نیاز دارد. با این حال، باید از نور غیرمستقیم یا فیلترشده با شدت متوسط استفاده شود. اگر به عنوان گیاه آپارتمانی در داخل خانه، ‌ استفاده شوند باید در مکانی کاملاً روشن و رو به پنجره‌ جنوب قرار گیرند تا بتواند حداقل شش تا هفت ساعت در روز نور دریافت کند. در صورت عدم وجود نور مناسب در منزل، بهتر است از چراغ‌های LED به مدت 10 تا 12 ساعت در روز استفاده کرد.

دما

آلوکازیا گاگنا جاینت زمانی به خوبی رشد می‌کند که دما به طور مداوم در محدوده‌ 17 تا 25 درجه سانتی‌گراد باشد. این گیاه، دمای زیر 15 درجه را به هیچ عنوان نمی‌تواند تحمل کند و بهتر است در ابتدای پاییز و در اواخر سال به داخل خانه منتقل شود. جریان هوای سرد کولر نیز می‌تواند باعث آسیب دیدن به گیاه و شروع ریزش برگ شود.

کوددهی

همه‌ گیاهان آپارتمانی به کودهای شیمیایی حساس هستند. به همین دلیل باید غلظت آن را به نصف کاهش داد. بهتر است گیاه آلوکازیا گاگنا هر ماه با کود مایع تغذیه شود و این کار از اوایل بهار شروع و تا پایان تابستان ادامه می‌یابد. متعادل‌ترین کود، نیتروژن-فسفر-پتاسیم به نسبت مساوی 10:10:10 است. استفاده از کود دامی نیز در رشد گیاه بسیار موثر است.

خاک

آلوکازیا گاگنا جاینت به خاک بسیار غنی در گلدان سفالی نیاز دارد تا آب اضافی خاک به سرعت تخلیه شود. pH ایده‌آل خاک باید 5.5 تا 6.5 باشد تا ریشه‌ها رشد کنند. خاک با ترکیبات ارگانیک از جمله کمپوست یا پیت ماس که به مقدار مساوی با زغال سنگ مخلوط شده باشد، برای زهکشی عالی خاک مناسب است. برای بهبود بیشتر زهکشی خاک، افزودن پرلیت، ورمیکولیت و پوست ارکیده مناسب است.

تعویض گلدان

با متراکم شدن سیستم ریشه‌ گیاه آلوکازیا گاگنا، رشد آن بهبود می‌یابد. اما، باید بعد از 1 یا 2 سال مجدداً آن را در گلدان جدید کاشت تا سیستم ریشه‌ آن گسترش یابد. هر چند ماه یکبار سوراخ زهکشی آن باید بررسی شود. اگر ریشه‌ها از سوراخ گلدان بیرون زده باشند، نیاز به تعویض گلدان است. مورد دیگری که در تعویض گلدان مهم است مرطوب بودن خاک بیش از دو هفته است که نشان‌دهنده‌ کمبود زهکشی است.

 

رطوبت

هنگامی که نیازهای رطوبتی آلوکازیا گاگناجاینت برآورده نشود، لبه‌های گیاه قهوه‌ای می‌شود. برای تازه ماندن گیاه، ‌ به رطوبت بسیار بالا در حدود 60 تا 70 درصد نیاز است. ساده‌ترین روش برای بهبود رطوبت مصنوعی، قرار دادن دستگاه رطوبت‌ساز در منزل است. اما، ماندن در چنین اتاقی برای افراد بسیار دشوار است. رویکرد معقول‌تر این است که گیاه را هر سه یا چهار روز یک‌بار با آب تمیز و تصفیه شده مه‌پاش کرد. همچنین، قرار دادن ظرف پر از آب در کنار گلدان در دریافت میزان رطوبت لازم گیاه، مفید است.

تمیز کردن برگ‌ها

اگر برگ‌های گیاه آلوکازیا گاگنا تمیز نباشند، گرد و غبار روی آن جمع می‌شود و به راحتی آفات را جذب می‌کند و نمی‌تواند در سطح مطلوب فتوسنتز کند. اگر برگ‌های آلوکازیا مرتباً تمیز نشوند، در انجام وظایف خود از جمله: فتوسنتز، تعرق، تبادل گاز، ناتوان می‌شوند و تمام این فرآیندها به کُندی انجام می‌شود. در نتیجه،‌ گیاه در برابر آفات و سایر بیماری‌ها ضعیف می‌شود. برای تمیز کردن برگ‌ها می‌توان از پارچه‌ نرم و مرطوب استفاده کرد.

روش‌های تکثیر

دو روش آسان برای تکثیر آلوکازیا گاگنا شامل موارد زیر است:

  1. با استفاده از ریزوم‌ها: اولین قدم این است که ریشه‌های آلوکازیا گاگنا بدون آسیب رساندن به آن‌ها جدا شوند. برای این کار، مخلوط از شب قبل با مقدار زیاد آبیاری می‌گردد تا نرم شود. سپس، ریشه‌ها به آرامی با فشار آب متوسط ​​شسته می‌شوند. قسمت‌های کوچکی از گیاه به نام افست در زیر ساقه‌ها و نزدیک ریشه رشد می‌کنند که باید نزدیک پایه بریده شوند. هر یک از این گیاهچه‌ها را در ظرف کوچکی با مخلوط گلدانی گیاه مادر پیوند می‌زنند. می‌توان افست‌ها را در آب تکثیر کرد تا ریشه‌های جدید رشد کنند. ظرف چند هفته، ریشه‌های گیاه محکم و شروع به رشد می‌کند.
  2. قلمه زدن ساقه: قدیمی‌ترین و ساده‌ترین روش تکثیر آلوکازیا گاگنا قلمه زدن است. با استفاده از قیچی تیز، ساقه‌ سالم در زیر گره‌ برگ، ترجیحاً با زاویه 45 درجه از انتهای در حال رشد گیاه، بریده می‌شود. قلمه باید شامل دو گره برگ و 3 تا 4 اینچ طول باشد. می‌توان قلمه را مستقیماً در مخلوط گلدان آروئید قرار داد یا اینکه ابتدا ریشه‌ها را در آب و در ظرفی شفاف پرورش داد تا قلمه به نور دسترسی داشته باشد. هر هفته باید آب گلدان تعویض شود. پس از رشد ریشه‌های جدید، باید قلمه را در گلدان کاشت. اگر قلمه مستقیماً در خاک کاشته شود، بهتر است ابتدا هورمون ریشه‌زایی به انتهای بریده‌ آن مالیده شود. سپس، گلدان در مکانی گرم، مرطوب و پُر نور قرار گیرد تا گیاه جدید بتواند به خوبی رشد کند.

 

 

بیماری‌ها و درمان

زرد شدن برگ

برگ‌های زیبای آلوکازیا گاگناجاینت غول آسا ممکن است به دلیل آبیاری نامناسب زرد شوند. بهتر است قبل از شروع عوارض جدی مانند پوسیدگی ریشه، نحوه‌ آبیاری این گیاه بلافاصله بهبود یابد. همچنین، ممکن است مشکلی در سوراخ‌های زهکشی گلدان وجود داشته باشد.

بیماری لکه برگی

زمانی که آلوکازیا گاگنا بیش از حد آبیاری شود، به راحتی توسط باکتری زانتوموناس مورد حمله قرار می‌گیرد و منجر به ایجاد بیماری خطرناک لکه برگی می‌شود. این بیماری، می‌تواند گیاه را ظرف چند هفته از بین ببرد. لکه برگی با ظهور لکه‌های قهوه‌ای و سیاه بی‌شماری بر روی برگ‌های آلوکازیا مشخص می‌شود. این لکه‌ها در عرض یک روز نکروز می‌شوند و سوراخ‌هایی در مرکز ایجاد می‌کنند. در مرحله‌ پایانی، برگ‌های بیمار پژمرده شده و می‌ریزند. برای درمان لکه برگ زانتوموناس، قسمت‌هایی از گیاه که شدیداً سیاه شده‌اند را قطع می‌کنند. اعمال چندین هفته اسپری برگی روغن چریش و یا ماده‌ باکتری‌کُش می‌تواند کمک‌کننده باشد.

شپشک آرد آلود

آفات کوچک پنبه مانند، رایج‌ترین آفات گیاهان آپارتمانی هستند که ممکن است بارها و بارها آلوکازیا گاگنا جاینت را درگیر کند. آلودگی شپشک آرد آلود، با لکه‌های زرد روی برگ‌ها شروع می‌شود و به دنبال آن کلروز کامل و تاخیر رشد کلی ایجاد می‌شود. اولین قدم این است که آلوکازیای آلوده را از بقیه‌ گیاهان آپارتمانی دور کرد و با آب آن را شستشو داد. قسمت پایینی برگ‌ها، مهم‌ترین نقطه‌ای است که نباید از دست داد. زیرا، بیشتر این حشرات در آنجا پنهان می‌شوند. با شستشوی بیشتر، شپشک‌های آردآلود از گیاه خارج می‌شوند.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *